Copyright © 2014-2023 RO-OPTIC - Centru Medical de Integrare și Recuperare. Toate drepturile rezervate.
HOME  |  DESPRE NOI  |  SERVICII  |  CONTACT  |  EDU
Consultații

Cabinetul nostru va oferă:

1.  consultații oftalmologice complete pe aparatură performanta computerizată;
2.  consultații homeopate și tratamente integrative individualizate pentru orice tip de afecțiune.
CENTRU MEDICAL DE INTEGRARE SI RECUPERARE
...PENTRU O LUME MAI CLARA !
...PENTRU O LUME MAI CLARĂ !
CENTRU MEDICAL DE INTEGRARE ȘI RECUPERARE
Miopia este caracterizată prin vedere scăzută la distanță și/sau la aproape, în funcție de gradul miopiei și constă în focalizarea razelor luminoase și formarea imaginii în fața retinei. Cauzele sunt: a. fie un ochi "prea lung, cu axul anteroposterior prea mare", b. fie o cornee cu raza de curbură prea mică. Se corectează cu lentilă divergentă sau concavă care focalizează razele luminoase mai în spate, adică pe retină. Miopiile mari de peste 8 dioptrii se pot asocia și cu leziuni organice retiniene care frecvent nu pot fi corectabile prin lentilă de ochelari, lentilă de contact sau operație.
Hipermetropia este viciul de refracție caracterizat prin vedere scazută de aproape și/sau la distanță (hipermetropii mari) în care razele luminoase se focalizează în spatele retinei, fie datorită unui ax antero-posterior al ochiului prea mic, fie o cornee plană cu raza de curbură prea mare. Se corectează cu lentile convergente (convexe) care focalizează razele mai în față, respectiv pe retină.
Astigmatismul este viciul de refracție în care corneea are raze de curbură și puteri dioptrice diferite pe fiecare ax: fie are un singur ax sau ambele pe - astigmatism miopic), fie axul sau axele sunt pe + astigamtism hipermetropic), fie unul este pe + și celălalt pe - astigmatism mixt). Corecția astigmatismului se face cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice, convexe sau concave sau mixte.
Presbiopia este un proces "fiziologic" de îmbătrânire a cristalinului și a puterii lui de acomodație, și implicit a scăderii treptate a vederii de aproape după vârsta de 40-45 de ani. Corectarea se face cu lentile convexe pentru lucrul de aproape sau cei care au defect și la distanță fie se recomandă două perechi de ochelari, fie un singur ochelar cu lentile bifocale sau progresive, dioptria crescand treptat la 2-3 ani cu aprox. +0,5 dioptrii până spre vârsta de 60-65 de ani când se stabilizează sau apare cataracta. Pentru cei ce nu doresc să poarte ochelari se mai pot prescrie lentile de contact progresive care asigură o vedere bună atât la distanță, cât și de aproape sau operație corectoare.
Spasmul acomodativ este o contracție exagerată a mușchiului ciliar al ochiului care se produce o modificare a curburii cristalinului ce se manifestă printr-o “falsă miopie” cu vedere bună la aproape și scazută la distanță. De multe ori, această miopie se datorează unui deficit de Ca al muschiului ciliar, putând fi corectat prin administrare de Ca homeopat care se asimilează mult mai rapid decât cel alopat (calcarea phosphorica).
Imagine interactivă: treci cu mouseul peste imagine pentru efect
Astenopia acomodativă este o altă afecțiune oculară caracterizată prin: încețoșarea pasageră a vederii după un anumit timp de lectură, oboseală după citit sau lucru la calculator care dispare după o pauză de câteva minute, dureri oculare sau de cap în a doua parte a zilei, amețeală, vertij sau vedere dublă când se citește sau se stă mai mult la calculator, lăcrimare, mâncărime sau senzația de uscăciune oculară. Spre deosebire de presbiopie, poate apare la orice vârstă datorită stilului de viață modern caracterizat prin sedentarism și activități preponderent intelectuale prelungite: citit, calculator, TV, astfel că sindromul de "oboseală vizuală la calculator" a devenit un fapt de luat în seamă pentru ochi, și solicită în mod special capacitatea de acomodare a cristalinului și a contractibilității muschiului ciliar. Tratamentul este individualizat pentru fiecare în parte cu lentile corectoare care asigură confort vizual, dar și echilibrarea sistemului musculo-ocular, reducerea timpului petrecut în fața calculatorului sau fracționarea acestuia la o oră, cu 10-15 minute pauză, corectarea posturo-vertebrală, distanța optimă de citit de 40-60 de cm, iluminare suficientă.
Conjunctivita este o afecțiune frecventă oculară ce constă în inflamarea mucoasei conjunctivale acută sau cronică, determinând disconfort ocular: roșeață oculară, mâncărime, usturime, lăcrimare, vedere încețoșată, fotofobie sau senzația de corp străin. Pot fi catarale, infecțioase, alergice, cele catarale fiind produse de agenți toxico-chimici sau mecanici, cele infecțioase de viruși, bacterii, ciuperci sau chlamidii, iar cele alergice de contactul cu un alergen ce declanșează o reacție inflamatorie locală celulară sau sistemică cu producerea de anticorpi.
Tratamentul este diferit în funcție de patologie, cele catarale dispărând de la sine sau prin îndepărtarea agentului cauzal. Pentru cele infecțioase se instituie tratament antimicrobian, în funcție de agentul microbian incriminat și de antibiogramă sau fungigramă. Pentru conjunctivitele virale sa face tratament local și/sau general cu antivirale, antiseptice și antiinflamatorii, iar pentru cele alergice se instituie tratament local și/sau general cu antiinflamatoare și antialergice. De reținut tratamentul homeopat care poate rezolva pe cale generală orice tip de conjunctivită, în concepția homeopată holistică, conjunctivita fiind considerată ca și febra un proces de externalizare a vindecarii unei afecțiuni interne (conform legilor lui Hering), iar administrarea colirurilor locale poate produce adesea supresie și mascarea acestor afecțiuni interne.
Glacucomul este cauzat de o tensiune intraoculară crescută care în timp produce alterarea nervului optic și apariția
glaucomului, dar poate apare și atunci când tensiunea intraoculară este normală (glaucom normotensiv sau cu tensiune joasă).
Caracteristici:
1. poate să fie ereditar, apărând la mai mulți membri în cadrul aceleiași familii;
2. adesea evoluează asimptomatic, o persoană putând avea glaucom, chiar avansat (forma cronică sau glaucomul cu unghi
deschis) fără să știe sau poate avea doar durere oculară;
3. patologia cardiovasculară și diabetică pot favoriza apariția glaucomului.
La formele acute simptomele sunt evidente și pregnante, necesitând urgent
tratament cu laser (iridotomie) sau chirurgical (iridectomie) care vindecă
glaucomul. Formele incipiente de glaucom cronic răspund bine la tratamentul
medicamentos antiglaucomatos, iar cele care nu răspund la acest tip de
tratament se practică tratament cu laser (trabeculoplastie protejată) sau
chirurgical (trabeculectomie sau canaliculoplastie).
Cataracta constă în opacifierea cristalinului care impiedică trecerea fasciculului luminos către retină la nivelul maculei unde se formează imaginea.
Cauzele sunt multiple:
1. congenitală (precoce de la naștere sau tardivă după 18 ani);
2. senile (vârsta înaintată peste 60 de ani);
3. secundare (expunerea excesivă la lumină ultravioletă solară sau artificială, diabetul zaharat, glaucomul, vicii de refracție mari (miopie sau astigmatism miopic forte), tratamentul cortizonic sau supresor excesiv, secundare unor afecțiuni oculare, frecvent uveite. Istoricul familial este salutar, cu o predispoziție genetică de a dezvolta boala de 50%.
Tratamentul chirurgical este singura metodă de a înlătura cataracta, celelalte tratamente cu colire locale sau remedii homeopate întârzie avansarea densificarii și a opacității cristalineine. Tratamentul chirurgical constă în înlocuirea cristalinului opacifiat cu un alt cristalin polimeric numit implant intraocular prin tehnica de facoemulsificare și aspirația cristalinului natural opacifiat și introducerea în locul acestuia a unui implant artificial, vederea fiind astfel redată imediat dacă nu există și alte obstacole în calea fascicului luminos (hemoragii vitreene sau retiniene, degenerescente maculare, dezlipire de retină sau atrofie de nerv optic.
Cauze frecvente de adresabilitate oftalmologică
Viciile de refracție sunt afecțiuni ale ochiului caracterizate printr-o modificare a dioptrului ocular, adică a puterii de refracție a ochiului și care se manifestă prin scăderea vederii corectabilă prin dioptrii.