Rolul șerpilor în patologia vasculară cerebro-oculară

ROLUL ȘERPILOR ÎN PATOLOGIA VASCULARĂ CEREBRO-OCULARĂ

Remediile homeopate au un efect remarcabil atât în recuperarea integrală a accidentelor vasculare nu doar a celor recente, cât și a celor mai vechi de un an de zile, cât și în tratamentul profilactic al acestora.

     Mecanism de acțiune: veninul de șerpi conține

 1. fibrolizină-hemolizin reptilază (viperizina, respectiv crotalizina) care odată ajuns în sânge lizează cheagul de sânge, producând fibrinoliza și rezorbția cheagului de sânge.

De asemenea, veninul de șerpi are și

 1. efect profilactic, prevenind atacurile vasculare prin liza trombilor îndeosebi la pacienții tratați cu heparină (efect trombofilic).

     Și nu numai, unele neurotoxine din veninul cobrei indiane au efect benefic în

 1. bolile degenerative neurologice blocând activitatea nervoasă din ariile patologice degenerate, vindecând boli precum epilepsia, Alhzeimerul și Parkinsonul, iar unele enzime din veninul cobrei africane, a viperei cu corn și a șarpelui cu clopoței (crotalidelor) distruge doar
 2. celula canceroasă cu efect antitumoral anticoagulant ptr. vasele de sânge tumorale, dar produce și liza membranei lipoproteice a celulei tumorale. Lachezis muta și vipera aspis sunt folosite în tratarea
 3. tromboflebitelor periferice.

Voi prezenta 4 cazuri cu AVC cerebrale și pareze ocular și 1 caz de AVC ocular rezolvat cu tratament homeopat din venin de șerpi.

Se cunoaște clasificarea reptilelor, subordinul serpents în:

 1. șerpi neveninoși (boa constrictor) care dă hemoragii cu sânge roșu curat survenite la indivizi solitari, dominatori și dictatoriali, violenți dacă nu le sunt respectate ordinele, cu/fără patologie cardiacă, cu senzația de sufocare și de tragere continuă, mai ales noaptea, frică că sunt atacați pe la spate, patologie digestivă; pytonul regal: hemoragie cu sânge roșu, frică și control asupra relațiilor care pot deveni sufocante la un moment dat; anaconda;
 2. șerpi veninoși: (I.) elapidae (au canale cu venin în colți și sunt solitari): mamba negru-dendroaspis: foarte rapid, agresiv și foarte veninos, fiind 100% fatal dacă nu e tratat deoarece conține o peptidă cenderitide care scade rapid TA; individ foarte egoist și nu empatizează cu nimeni, critic și argumentativ ptr. propria-i opinie, rece și fără sentimente, reacționând cu cruzime și violență chiar la cea mai mică insinuare, foarte excitabil și hiperenergic, amorțeală și răceală emoțională, chiar intelectuală până la simptome de paralizie;

1. CÂRSTEA RALUCA, 32 ani: Pareză oculomotor extern stg postAIT trunchi cerebral la niv. șanțului bulbopontin în teritoriul arterei cerebeloase antero-inferioare drepte (în vecinătatea nucleului VI). Ateromatoză cerebrală bilaterală, predominent carotidă externă și internă dr. și artere cerebrale anterioare bilaterale.

     Simptomatologia a survenit în urmă cu 3 ani după o traumă și despărțirea de soț și s-a recuperat în totalitate în decurs de 1 an de zile cu trat homeopat: inițial s-a adm. aconit CH 200, de 3 ori/zi 3 zile, apoi arnică CH 200, timp de 14 zile asociată cu gemoderivat de gingko biloba și cerebrolizin injectabil, apoi poligemma 8, neurooptimiser, neurotrofe și gemoderivat de arin negru.

Timp de 3 ani, a trecut printr-un divorț, rămânând singură cu 2 copii mici, i-a decedat tatăl, și a primit mai multe remedii, funcție de simptomatologia prezentă: venea la control aprox. la 2-3 luni și a primit după 4-6 săpt. de la accident cocullus CH 30 din cauza surmenajului și nopților nedormite, apoi cam la aprox. 3 luni a venit cu simptomatologie de pulsatilla (sensitivitate și excitabilitate crescută cu stări alternante de plâns și iritabilitate, dureri articulare migratoare ameliorate la frig și mișcare lentă și agravate de căldură), apoi ignația CH 200-după decesul tatălui și ultima dată a primit staphysagria CH 200, remedii florale ptr. atacurile de panică.

Ultimul episod a fost în urmă cu 3 luni cu dureri intense articulare migratoare, ameliorate de plâns și plimbare, dorință de apă cu lămâie și agravate de tunete și furtună la care pulsatilla n-a mai avut efect, iar rhododrendron a ameliorat pasager simptomatologia.  

După adm. elaps CH 30 simpt. s-a remis complet.

Mental: persoană foarte excitabilă și locvace, teatrală în vorbire și comportament și ținută (venea uneori îmbrăcată toată în roșu, inclusin părul și ochelarii, alterori se îmbrăca în mov sau portocaliu), cu ieșiri isterice față de fostul soț, gâduri de a-și lăsa și abandona copiii-fetițele în pădure, iluzii și gânduri de suicid, dar nu o face, vise cu morți-bunica și tatăl și că vb cu ei, frică de a se rupe financiar de soț și de a nu-și pierde susținerea financiară, nu are încredere în ea, frică de a conduce mașina și iluzia că va face accident cu mașina prin cădere în gol, frică de boală, îndeosebi AVC cu senz. de sufocare și moarte prin sufocare, înghite des în sec, halucinații auditive (aude voci și vb cu ele) și vizuale, mai ales la început în primele 6 luni cu diplopie, vede și vb cu monștrii și persoane decedate (bunica și tatăl recent mort), scurgeri negricioase genitale cu dismenoree și metroragie.

1. la 6 luni de la AVC

2. la 3 ani de la AVC

   Elaps corallinus-șarpele coral (șarpe mic de coral dar foarte otrăvitor), dă hemoragii cu sânge închis la culoare, incoagulabil, tipic sunt organele țintă: nas (hemoragii cu sânge negru și secreții abundente, urât mirositoare, ozenă), urechi (eliminări negre din urechi), plămânul drept, durere ca o arsură la niv.esofagului ca o „aciditate” ce coboară la niv. stomacului și se ameliorează stand întins pe abdomen și de băuturi reci ca și phosphorus, tulburări ale ciclului menstrual cu meno/metroragii sau scurgeri negricioase; mental au multe frici ca și arsenicum (de singurătate, dar uneori subiectul vrea să fie singur și nu vb. despre asta), de moarte, de boală sau că se va întâmpla ceva rău ca și călcarea, în special cancer ca și Nitric acid și agaricus, de ploaie și furtună ca și rhododrendon, frică de AVC, (de eșec, de a nu cădea sau a-și pierde poziția în societate-palladium sau platinum)foarte excitabil, invidios și locvaci ca și lachezis, chiar ieșiri isterice și atacuri de panică cu energie multă, are iluzii ca și crotalus cascavella (aud voci și au halucinații auditive, iluzie că o să cadă în față (afectarea ariilor cerebrale) sau vise de cădere, dorință ptr. băuturi reci, înghețată, dar îi agravează și se ameliorează dacă stau pe burtă, dorință ptr. fructe (banane, portocale) și salate și alte alimente solide, pot avea și aversiune ptr. banane; indicații: AVC drept cu pareză dreaptă/stg și tremurături sau sensibilitate pe cealaltă parte, sensibili și se agravează la frig.

2. GHEORGHE. A., 59 ani, AVC ischemic de trunchi cerebral aterotrombotic în teritoriul vertebro-bazilar; Sdr. Wallenberg drept; Sdr. cerebelos drept; Sdr. cohleovestibular central. Pareză de oculomotor extern drept VI cu nistagmus multidirecțional ochi drept; Pareză de nerv trohlear IV cu strabism lateroextern; Pareză parțială de nerv VII facial, Pareză de nerv VIII și sindrom vestibulocohlear și tulburări de echilibru, Pareză de nerv IX glosofaringian și Pareză de nerv X vag cu pierderea sensibilității faringienetulburări de motilitate faringiană și de deglutiție și tulburări de motilitate laringiană cu tulburări cardiorespiratorii și senzația de sufocare și greață, wheezing, răgușeală, palpitații și tahicardie, Pareză de nerv XII hipoglos cu tulburări de deglutiție și înghițire, dizartrie și disfonie, sdr. Foville I (cu pareză facială și hemiplegie dreaptă homonimă cu afectarea fascicului piramidal, parestezii și tulburări de sensibilitate membre inferioare bilateral și mâna stângă prin lezarea substanței nigra.

Localizarea leziunii din punct de vedere anatomic e multiplă: 1. pedunculară (partea sperioară a trunchiului cerebral), leziunea interesând nervii VI oculomotor extern și IV trohlearul ce traversează fasciculul piramidal înaintea încrucișării, precum și căile oculogire cu pareză a feței și membrelor datorită raporturilor strânse între aceste căi oculogire și fasciculul piramidal prin fascilulul geniculat, determinând sdr Foville I superior (leziune pedunculară) cupareză facială, hemiplegie și pareza mișcărilor de lateralitate de partea opusă leziunii (nu e nici o încrucișare), dar și 2. leziuni bulbo-protubereiale la niv. nucleului VII facial și nucleul VIII vestibulo-cohlear din apropierea apeductului Silvius cu sdr. Wallemberg: ataxie și nistagmus rotator, dar și 3. interesarea porțiunii superioare a bulbului cu afectarea nucleilor glosofaringian IX, vag X și parțial XII cu: tulburări de deglutiție, înghițire și palpitații.

Din punct de vedere fiziopatologic avem 1. ocluzia arterei cerebeloase superioare care irigă zona pedunculară și puntea superioară cu: ataxia membrelor și a mersului homolateral, amețeli și sdr. vestibulocerebelos, dizartrie și răgușeală, grețuri și vărsături, nistagmus orizontal, sdr. Horner de partea leziunii, iar de partea opusă se pierde sensibilitatea termică și dureroasă, cât și 2. ocluzie de tip lacunarism cerebral (zonă mai mică de 2 cm pătrați) pe arterele poligonului Willis (artera cerebeloasă superioară, parțial artera cerebeloasă anteroinferioară (nu avem surditate și tinnitus), parțial artera cerebrală mijlocie și arterele bazilare și vertebrale ce dau tromboze localizate (aprox. ¼ din toate atacurile cerebrale) cu deficit neuronal brusc ce se remite complet după câteva săptămâni/luni.

Ca simptomatologie clinică avem sdr. bulbar lateral Werner cu durere sau parestezii în zona afectată, sensibilitate scăzută pe jumătate de față de partea leziunii, cu ataxia membrelor și cădere pe partea leziunii, hemipareză de partea leziunii (față, mână și/sau picior-leziunea e în partea superioară a punții), nistagmus și diplopie, sdr. Horner de partea leziunii-tot zona superioară a punții ncl VIII, grețuri și vărsături, scăderea sensibilității dureroase și termice de partea opusă leziunii (leziunea e la baza punții sau zona ventro-talamică a punții), diplopie și falsa proiecție a obiectelor în spațiu, dizartrie cu ataxia mâinii și brațului (genunchiul capsulei interne), hemipareză motorie pură și afazie motorie (tromboza ramurilor lenticulostriate).

Mental: frici multiple: de boală, de sufocare și moarte iminentă prin AVC ptr. care a primit aconit CH 200 din oră în oră, 24 de ore, apoi a primit argentum nitric CH 200, 3 zile și arnică 1 M, 2 săpt.

Evoluția a fost lent favorabilă, prognosticul acestor leziuni de trunchi fiind în majoritatea situațiilor nefavorabil datorită tulburărilor de deglutiție și înghițire, existând permanent riscul înecării și sufocării, precum și a tulburărilor vestibulare și de echilibru care țintuiesc bolnavul la pat, întârziind recuperarea motorie și tratamentul kinetoterapeutic. De asemenea, parezele de oculomotori, diplopia și fotofobia împiedică coordonarea și menținerea echilibrului. Și să nu omitem pareza de vag care amenința permanent centrii vitali cardiorespiratori. În ciuda tuturor acestor „încurajări” din partea medicilor neurologi, pacientul a continuat trat. homeopat ambulator asociat cu ozonoterapie și gemoderivate: s-a făcut o schemă simplă de trat., dar foarte eficientă, evoluția și recuperarea tuturor funcțiilor abolite fiind rapidă de la o zi la alta: 1. ca antitrombotic, dar și antispastic și antiinflamator vascular cerebral s-a adm. arin negru2. scoarța de salcie ca antiagregant plachetar (salicilolul având și un puternic efect antiinflamator ptr. algiile și tulburările de sensibilitate; 3. ca fibrinolitic am folosit extractul de lămâie și de migdal, iar ca 4. trat. antioxidant și de repermeabilizare a zonei ischemiate, dar și ca antiagregant plachetar și antiinflamator vascular cerebral am folosit gingko biloba, 3. ca hipocolesterolemiante am folosit gemoderivatul de măslin, fiecare câte 30 picături/dimineața.  Acest trat. gemoterapeutic l-am asociat cu AHEM cu ozon, urmând protocoalele standard.

Trat. homeopat cu arnică 1M timp de 2 săpt, pauză o săpt., apoi s-a introdus remediul de constituțieLycopodium CH 200 și LM5 timp de 1 lună de zile, pauză 1 lună de zile, apoi s-a continuat cuLycopodium! M ȘI LM6, încă 1 lună de zile. S-a mai folosit hypericum CH 15 ptr. nevralgii, passiflora și coffea CH 15 și anxin la nevoie cu efect calmant, sedativ și hipnotic.

Evoluția pe săpt.: în primele 2 săpt. mânca din poziție culcată semisolide și lichide cu biberonul, astfel că după o săpt de trat. cu schema de mai sus, s-a recuperat aproape integral reflexul de deglutiție, înghițând bine solidele, iar lichidele le bea tot cu biberonul, pentru ca din a treia săpt. să se recupereze și reflexul de înghițire ptr. lichide, putând bea apă cu cana, dar cu înghițituri mici. Din a patra săpt. funcția de deglutiție s-a recuperat integral. În privința parezei oculomotorului extern, aceasta s-a recuperat tot în 4 săpt, la început strabismul fiind intermitent, apoi din ce în ce mai rar până la remisia completă. După o lună de zile mai persista fotofobia și pareza intermitentă de ridicător., acuitatea vizuală restabilindu-se în proporție de 80% (încă nu poate citi mult timp caracterele mici). După aprox. 4 luni de zile a mai făcut o recădere cu senzația de sufocare și tulburări de deglutiție și înghițire pentru solide, reapariția diplopiei și a sdr. vestibular, iar la RMN cu substanță de contrast se observă zone de ischemie multiplă în teritoriul arterei cerebeloase superioare bilateral, predominent stg ce alternează cu zone hiperperfuzabile artere comunicante ale poligonului Willis. A primit naja CH 200 timp de 10 zile, repetat periodic.Simptomatologia mentală, dar și cardiovasculară s-a remis considerabil, statusul pacientului ameliorându-se, reușind să doarmă câte 5-6 ore/noapte, au dispărut toate fricile și anxietățile, claustofobia și răul de mișcare, iar recuperarea neuromotorie a făcut progrese, pacientul reluându-și mersul și activitatea fizică de dinante de AVC.

Bioscanul cerebral nu mai dece-lează zone de ischemie la nivelul trunchiului cerebral care sunt complet reperfuzate, iar circulația co-laterală e complet restabilită, ci doar zone ischemice și parțial perfuzate în teritoriul arterelor cerebrale anterioare, cerebrale medii și cerebrală posterioară drepte.

 • la 5 luni de la accident

 • la 2 ani de la accident 

Cobra naja tripudiană (cobră indiană): caracteristic e sentimentul de conștiinciozitate în îndatoririle ce-i revin, dar și conflictul că și-a neglijat aceste îndatoriri și responsabilități ca și un medic care promite că-și salvează pacientul și nu reușește, fiind un remediu important ptr. afecțiuni cardiovasculare (angină pectorală, valvulopatii), teme de animal: supraviețuirea, competiția, sexualitatea; fizic: cefalee ca o lovitură în ceafă, respirație astmatică și senzația de sufocare, dar e intermitentă, nu permanentă ca la celelalte crotalide, e mai timidă și atacă mai puțin ca lachezis și crotalus și te avertizează când dorește să te atace ca la crotalidae care nu te avertizează și te atacă ptr. a dori să te omoare), lateralitate stângă (asemănător cu lachezis, dar simptomele sunt de mai mică intensitate și nu prea au hemoragii ca și crotallus, iluzia că sunt controlați de o forță supraomenească ca și lachezis, fără putința de a scăpa, dar nu luptă împotriva acestui control ca lachezis, ci se complace într-o stare de inactivitate-e ca un fel de contradicție, chiar disperare și tendințe suicidare, e solitar, dorință sexuală crescută, dar cu impotență fizică, frică și vise cu șerpi, orientare spirituală și clarviziune, friguroșiși se agravează la vreme umedă și culcat pe stg și haine strâmte, stimulenți, ameliorare în aer liber și strănut, somn profund cu respirație stertoroasă, aspect fizic și ochelari ca de cobră, cefalee la trezire ca și Na mur, lachezis, sepia, erupții cutanate uscate psoriazice foarte pruriginoase și descuamative, pielea extremităților e marmorată, indic.: paralizii bulbare pe hipoglos, glosofaringian, vag, facial, trigemen cu tulburări de vorbire și înghițire, hipersalivație, senz. că se-neacă și nu pot respira, tulburări de conștiență și rumegă mult un lucru, tendință la depresie precedată de hiperexcitabilitate și locvacitate ca la lachezis, aversiune la discuție și dialog, senzația că abd. e atras spre inimă, febra fânului, astm cardiac, valvulopatii.

(II.) Viperidae (cei mai evoluați șerpi veninoși cu 2 subgrupe: crotalinae -șarpele cu clopoței: crotalus horridus-) în hemoragii intense-grad IV, nu suportă restricțiile și ordinele, lucrurile strânse și sunt sensibili la presiune în jurul gâtului și a taliei (coliere, curea, gulere strâmte-și bovista nu suportă nimic în jurul taliei), predomină lateralitatea dreaptă și hemoragiile (lachezis are și hemoragii și lateralitate stângă cu patologie cardiacă, iar naja are doar lateralitate stângă, mai puțină patologie cardiacă), sunt persoane reactive, cu personalitate puternică, dar nu e atât de sensibil fizic și emoțional precum lachezis, distrugerea hematiilor determină hemoliză și hepatotoxicitate, dând culoarea galbenă a tegumentelor (pacientul crotalus are pielea uscată, lachezis are pielea umedă), locvacitate, dar cu tonalitate înaltă, vorbind mult, dar își pierd brusc energia ca și carbo vegetabilis, camphora, laurocerasus), senzația de limbă umflată, amorțită sau paralizată,  debutul febrei e cu epistaxis, dorințe: grăsimi și carne grasă, cefalee matinală, lb tremură,  agravare spre dimineață, indic.: trombocitopenie, hepatite cu icter sever, febre cu sepsis, febra puerperală, hemoragii severe cu sânge negru incoagulabil, tahicardie cu puls crescut și febră scăzută ca și pyrogenium, Alzheimer, hematemeze severe, hemoragie retiniană-botrops, lachezis, crotallus horridus, mercurius corosivus, arnica; în patologia cronică cardiacă se prescrie și dacă nu e sângerare, dar în cea acută tb să fie sângerare obligatoriu; crotalus cascavella:asemănător cu horridus, dar hemoragiile nu sunt așa de intense și sunt tot pe partea dr, predomină simptomatologia mentală cu tema: mânie/furie cu tendința de a se răni singur, având sentimentul căse simte înșelat, persecutat sau sufocat, frici și iluzii ca de belladona sau vise multiple (văd spirite, schelete sau fantome sau morți, aud voci sau cred că vocile îi urmăresc ca și elaps, vise de cădere, vise cu șerpi sau morți), uneori au tendința să se arunce de la fereastră sau au senzația că vor cădea din pat, foarte materialiști și avari, furioși, dar doresc compania prietenilor care să aibă grijă de ei și de averea lor (persoane care trăiesc în grup și dacă rămân singuri se gândesc la moarte, horridus preferă singurătatea) (când furia răbufnește, pot ataca), sunt foarte religioși, chiar puritani, au clarvedere, predomină parezele, chiar ale limbii care-l împiedică să vorbească, key notes: salivă hemoragică pasivă (la ipeca hemoragia e explozivă), agravare nocturnă, limbă paralizată, mare remediu ptr. Ebola, dar și ptr. hepatitele cronice cu hemoragii periferice, dureri sfredelitoare, lancinante cu character sifilitic agravate de la schimbare cald-rece, haine strâmte, foarte friguroși);

3. SERDARU M., 65 ani: OD Retinopatie diabetică std/ I/II. OS Proteză oculară. HTA std. II, Hemorgii retiniene recidivante cu ocluzie parțială de ram venos superotemporal. Ateroscleroză cerebrală. HTA std. II. Diabet zaharat insulinodependent.

Mental: bulibașă rom, cu energie fizică mare și stare de tristețe și disperare mare, iar în momentul când a făcut AVC ocular și i s-a spus că n-o să mai vadă, a vrut să se sinucidă, dar nu l-a lăsat soția, apoi aceasta a chemat clanul de 7 copii și 20 de nepoți răspândit peste tot în Europa care și mai mult l-au agitat, motiv ptr. care, fiind un client mai vechi al cabinetului meu, a venit f agitat, cu TA peste 200 mmHg și glicemii cu valori peste 350 mg% pt. care a primit aconit 1M și rescue remedy, inj. local și perfuzii cu diuretice, antiinflamatoare și antihemoragice. Acasă a primit arnică CH 200, milefolium CH 15, pancreatin CH 15 și corphyt și gemoderivat de arin negru. Evoluție favorabilă cu remisia completă a hemoragiilor în aprox. 1 lună de zile. La aprox. 1 an de zile a prezentat un al doilea episod hemoragic ocular trombotic pe același traiect al ramului venos superotemporal, dar de mai mică intensitate ca primul, pentru care a primitcrotallus casca-vella CH 30 timp de 2 săpt. cu rezorbția completă a hemoragiilor. De asemenea s-a făcut și corecția tarelor vasculare și a diabetului prin mărirea dozei de insulină și adm. continuă de pancreatin CH 15.

În prezent s-a recuperat integral AV, iar ca trat. profilactic și de prevenire a recidivelor continuă trat. zilnic cu gemo-derivat de arin negru, crotalus cascavella CH 30 odată la 2  săpt. și AHEM (autohemoterapie cu ozon) o dată/lună.

   

4. BĂLAN M., femeie de 68 ani, Pareză facială dr. cu lagoftalmie veche de 3 luni (agravată după fizioterapie și electroterapie facială). AVC ischemic bulbopontin stg (în teritoriul arterei cerebeloase anteroinferioară stg).

Ateroscleroză cerebrală poligon Willis și carotidă internă cu zone de ischemie cerebrală bilaterale. HTA std. II. Hipercolesterolemie. Angină pectorală. Trat: aconit CH 200 în cabinet (frică iminentă de moarte prin AVC sau frică că inima i se va opri dacă se mișcă ca și gelsemium) și rescue remedy; acasă: bothrops lanceolatus CH 30, timp de o lună de zile, poligema colesterol, gemoderivat de arin negru, flavin (2 ml dimineața). La câteva zile a dezvoltat Tromboflebită parțială de ram venos peroneu dr.(posibil mobilizarea unui trom venos) cu roșeață și durere intensă locală și impotență funcțională membru inferior drept ptr. care s-a practicat suplimentar ozonoterapie locală și generală; în cabinet s-a adm. o doză de hamamelis CH 30, iar acasă a mai primit pe lângă botrops și arnică CH 9 și gemoderivat de castan sălbatic. Evoluție favorabilă cu remisia rapidă a trombozei venoase în decurs de 6-7 zile și recuperarea totală a lagoftalmiei și parezei faciale în decurs de o lună de zile. Continuă trat. cu botrops 1 dată/3 săpt. timp de 1 an de zile, gemoderivat de arin negru și castan sălbatic. Ambulator a făcut și trat cu soluvit (amestec de vit. C+B1, B6, B12)+ cerebrolisin+ memotal+dexamed, 5 zile/lună, timp de 6 luni.

 • La începutul tratamentului

 • După o lună de tratament

Antihemoragice; acasă: poligemma glicemie, ptr. rezorbția hemoragiilor oculare, flavin 30 ml dimineața+gemoderivat de arin negru ca antiagregant plachetar.

Inițial în cabinet a primit o doză de arnică 200 și elaps CH 30, dar fără o îmbunătățire și rezorbție a hemoragiilor, motiv pentru care la următorul control la 3 săpt. i s-a adm. lachezis 10 M în cabinet, iar hemoragiile s-au rezorbit în totalitate în decurs de 6 săpt., AV îmbunătățindu-se remarcabil (mai persistă câteva exsudate dense pol posterior). Pacientul prezenta patologie mentală de șarpe: tip introvertit, ascuns, depresiv, îndeosebi în prima parte a zilei, dar cu perioade de locvacitate extremă, cu sensibilitate mare la atingere, doarme pe partea dr. și are senzația de sufocare,cu apnee în timpul somnului, tumefacție și tremurături ale limbii, nu suportă haine strâmte pe burtă, hemoroizi și tromboze varicoase predominent stg.

 • la începutul tratamentului

 • după o lună mai persistă o hemoragie maculară la OS care s-a rezorbit 

Lachezis muta (e un pic mai solitar ca celelalte crotalide cu frică că e un dușman în spatelui lui care să-l atace, temeri): 1. sensibilitate la mediul exterior, la cald și rece, aversiune față de schimbare, agravare la trezire și ameliorare în timpul zilei și de constricție, sunt egoiști, locvaci, manipulative, solitari, rapizi și paradoxali, instincte animalice distructive, chiar neurotoxice, clarvedere, afecțiuni la niv. gâtului, sistemul endocrin și circulator; pot fi femei brunete sau roșcate aflate la climateriu care sunt supuse constrângerilor și care încearcă să evadeze la nivel mental-emoțional cu: emoții puternice ce determină pasiune interioară și stare emoțională intensă, intensitate mare a emoțiilor, nevoia de a se exprima pentru a-și elimina emoțiile, gelozie patologică (totul e în imaginația ei) și foarte posesivie, egoiste și atractive, dar necomițând adulter, locvacitate pentru a‑și elibera tensiunea acumulată în interior, fiind violente în limbaj (e ca un vulcan plin de energie, putând să-și hiponotizeze sau să-i citească mintea anturajului), teatrală și manipulativă (se îmbracă atractiv ptr. a fi seducători și a fi remarcați), dar au și eliminări la niv. fizic (hemoragii, secreții, transpirație, erupții intense, verij intens când închide ochii). Dacă această pasiune e oprită undeva, apare suferința, de ex. constricție la niv. gâtului (e diferită de Na muriaticum care zice că nu se va mai simți niciodată așa, la lachezis vrea să se simtă așa, dar nu pot să dea afară aceasta, pentru că nu tolerează nici un fel de captivitate și restricție și luptă ca să o îndepărteze, altfel moare. De aceea, nu suportă nici o haină strânsă pe gât sau pe abdomen sau să nu fie atins); 2. sentiment mare de vinovăție, chiar și ptr. lucruri mărunte (ucide o insectă și o jumătate de zi se simte vinovat, mai mult decât Na muriaticum); 3. poate avea și pierdere de memorie; 4. emoțiile oprite pot produce la niv. cardiovascular HTA idiopatică cu valori TA foarte mare; 5. femeile sunt mai exteriorizate decât bărbații care vorbesc mai puțin și fac mai frecvent patologie cardiovasculară și endocrină (80% femei/20% bărbați); 6. apnee respiratorie în timpul nopții (oprire a respirației în timp ce adorm deoarece nervul vagal e paralizat pentru o secundă și există sentimentul că se sufocă); 7. agravare: după somnul de noapte, cu agravare maximă înainte de a adormi și după ce se trezesc, înainte de ciclu, culcat pe partea stângă, aversiune și agravare față de schimbare (vreme, anotimp, ciclu biologic al corpului: menarhă, menstruație, menopauză),presiunea puternică, căldură (remediu călduros și distructiv-sifilitic, dar uneori nu suportă căldura sau baia fierbinte); 8. ameliorat: după ce începe curgerea: transpirație, menstruație, diaree, presiunea ușoară; 9. depresie matinală ce durează câteva ore dimineața; 10. lateralitate stângă (nu poarte dormi sau sta pe partea stângă), mai ales pentru patologia cardiacă dacă există sau durerile merg de la stânga la dreapta și dorm pe partea dreaptă; 11. periodicitate (la 2 săpt., bianuală: primăvara, toamna, etc.); 12cefaleea este tipică pe partea dreaptă, durerile sunt în valuri; 13. are frică doar de șerpi, chiar și mici și chiar de ceva ce șerpuiește, visează că-i strange șarpele de gât; 14sensibilitate mare la atingere (arnica, bryonia, lac caninum), mai ales senzația de constricție în jurul gâtului, nesuportând gulerele în jurul gâtului, dacă scot limba, le tremură ca la șarpe, sensibilitate mare la durere; 15apetit sexual crescut, uneori pierzându-și controlul instinctelor; 16. șarpele când mușcă introduce odată cu veninul și hemolizinele care împiedică coagularea sângelui cu sângerări importante (crotalus e cel mai puternic); 17. indicații: HTA cu valori mari, debutul unei tromboze profunde de gambă pe partea stângă, hemoroizi sângerânzi, hemoragii și hematoame apărute spontan, epistaxis, pareze ale lb, varice și tromboze varicoase, AB ce se declanșează la copii într-un context de gelozie (de ex. dacă mai vine un frățior), vise cu morți-crotalus cașcavella, dorințe: scoici, înghit mai ușor solidele ca lichidele), febra fânului, astm cardiac, valvulopatii, etc.;

c. viperidae propriu-zise care n-au organe de percepție a căldurii: genul vipera cu corn (cerastea cerastes-remediu feminin important în reglarea ciclului menstrual), vipera aspis (vipera comună de la noi-lateralitate dreaptă, senzaţia de constricţie şi hemoragii mai reduse ca la celelalte), vipera covor;cenchris (strange din dinți să nu fie atacat de dușmani);

5. ISPAS ANA: Pareză facială stg totală cu lagoftalmie stg. AVC ischemic drept (probabil bulbopontin sau capsula internă a fascicului geniculat al facialului) din teritoriul arterei cerebeloase antero-inferioare. Ateroscleroză cerebrală bilaterală cu obstrucție parțială a arterelor cerebrale și bazilare cu zone de ischemie cerebrală difuze. Tromboflebită membre inferioare. A primit vipera aspis CH 15 timp de o lună de zile;

     Mental-emoțional: tulburări de concentrare și cogniție și lipsă de încredere în ea, introvertită și cu bradilalie ce alternează cu stare de locvacitate, anxietate și iritabilitate, amnezie intermitentă, insomnie, vise și iluzia că o să moară în curând prin strangulare și sufocare, la niv. feței prezintă pareză pe tote cele 3 ramuri ale facialului stâng cu parestezii și amorțeală pe jumătatea cu pareză, lăcrimare oculară și tulburări de deglutiție și înghițire pentru solide, nu poate fluiera, nu poate sufla nasul, dureri și varice membre inferioare. Dg. diferențial se face cu paralizia periferică completă de tip Bell, dar diferă cauza, frecvent fiind infecțiile virale sau curenții de aer.

 • la o săptămână 

 • la o lună 

Vipera aspis -vipera comună de la noi are lateralitate dreaptă, senzaţia de constricţie şi de sufocare mai redusă ca la celelalte reptile, hemoragii mai reduse, frecvent AVC drepte bulbopontine cu pareze faciale stg., strânge din dinți în timpul somnului ca și chencris ca să nu fie atacat de dușmani, cu hipersalivație datorită amorțelii 1/3 anterioară a limbii când e interest și nervul glosofaringian, agravare la frig, frică de moarte prin sufocare sau AVC, nu are încredere în ea, hipersenzitivitate cu dureri de cap și/sau ochi drepte, HTA, etc.

În concluzie, depistarea și tratarea precoce a leziunilor cerebrale și/sau oculare depinde de o anamneza homeopată corectă și amănunțită, chiar dacă statusul pacientului nu e cel mai bun la momentul respectiv,  trebuie totuși urmărit și prins în momentul când apar key noturile din remediile de șerpi, acestea acționând și după o perioadă mai mare de 6 luni de zile, fiind  utile și în prevenirea recidivelor vasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest