Detoxifierea de primavara

Tratament natural de menținere a sănătății
prin proceduri naturale

de ♦ Dr. Rocsana Ghenoiu

Viața e ciclică: din 7 în 7 ani se produce un proces profund de regenerare a celulelor corpului omenesc, făcându-se trecerea prin cele 5 etape ale vieții: copilărie, adolescență, tânăr adult, maturitate, bătrânețe.
Deci, viața este un proces continuu și ritmic de cicluri de creație și distrucție permanentă, fiind într-o balanță armonioasă permanentă între cea de menținere a vieții cu stare bună de sănătate și cea de evoluție către boală și moarte în final, același raport viață-stare de sănătate/boală-moarte întâlnindu-l în Natură și în tot Universul.

     Detoxifierea fizică este o nouă paradigmă de tratament natural, fiind un proces esențial de menținere a sănătății ființei umane prin mijloace și proceduri naturale prin care organismul, în mod spontan sau provocat își elimină produșii de degradare metabolică toxici acumulați în exces și care la un moment dat, prin acumularea lor în exces, pot produce dezechilibre energetice ușoare în cazul acumulărilor fiziologice și grave date de intoxicațiile cu metaboliți toxici ale diverselor organe, și în final determinând apariția bolii. Cu cât organismul e mai debilitat și dezechilibrat, cu atât încărcarea (intoxicarea) va fi mai puternică și mai profundă, mijloacele de eliminare a acestor metaboliți la suprafață fiind depășite, apărând deficiențele pe mai multe planuri.

1. DETOXIFIEREA FIZICĂ

     Așadar, intoxicările ușoare cu produși fiziologici și metabolici sunt apanajul bolilor acute în care organismul reacționează fiziologic, adică folosește mijloacele fiziologice de eliminare a toxinelor (febră, diaree, erupții cutanate, vărsături, congestii, cataruri diverse) și așa se explică de ce copiii normali fac în general boli acute violente, cu febră mare și care se rezolvă în perioade bine delimitate, pe când adulții fac mai frecvent boli cronice în care orga-nismul reacționează mai profund. Administrarea medicamentelor nu rezolvă boala, ci doar o ascunde în profunzime și atunci organismul va folosi a altă cale de descărcare a metaboli-ților, deci vor apărea alte simptome și dacă și acestea se supresează cu medicamente,vor apărea alte perturbări metabolice și mai profunde celulare sau chiar multiplicare celulară cu apariția de tumori benigne sau maligne. O și mai proastă alegere este intervenția chirurgica-lă, de ex. colecistectomia sau amidalectomia va priva organismul de calea naturală de elimi-nare a metaboliților ficatului, respectiv toxinele
acumulate în cavitatea orofaringiană nu vor mai fi drenate spre amigdale, această cale  fiind colmatată, iar organismul va alege o altă cale de eliminare: prin vasele limfatice bogat reprezentate din regiunea gâtului vor ajunge cervical (determinând spondiloză cervicală) sau la niv. tiroidei.
Dar un tratament de dezintoxicare postoperator va fi salutar, ajutând organismul să-și elimine metaboliții care nu vor mai produce o afectare mai profundă a sa. Deci, prin detoxifiere și dezintoxicare se urmărește exteriorizarea bolii sau uneori transformarea ei din nemanifestă în manifestă ce apoi va fi mai ușor eliminată.

CĂILE DE DETOXIFIERE

       Odată ce căile de eliminare a acestor metaboliți vor fi ”depășite”, organismul va acționa fie prin refularea acestor metaboliți și toxine în țesuturile din jur producând ”acidoză” sau ”inflamație”, fie apar blocaje și insuficiențe ale unor organe (ficat, rinichi, plămâni, intestine), fie metaboliții sunt deviați și depozitați în alte părți cu apa-riția de: depozite grăsoase, pietre sau tumori, fie în ultimă instanță se va produce necroza și mortea zonei respective.
Căile esențiale de detoxifiere sunt: detoxifierea sistemului limfatic(cea mai importantă), a aparatului urinar, a tubului digestiv(intestine, ficat, splină și pancreas), a sistemului endocrin: suprarenale, tiroidă și paratiroide, făcându-se cel mai adesea si multan sau pe rând: se preferă simultan întru cât asigură realizarea și menținerea porților de eliminare a reziduurilor metabolice toxice.

DETOXIFIEREA SISTEMULUI LIMFATIC

     1.Detoxifierea sistemului limfatic se face prin căile de drenaj alcătuite din vasele limfatice, ggl limfatici și organe ca: splină, timus, apendice, amigdale, polipi, rinichi și fluidele limfatice sau limfacare circulă prin aceste structuri. Când sistemul limfatic este supraîncărcat cu toxine și reziduuri metabolice, ggl limfatici se măresc de volum, iar limfa din cele două cisterne limfatice de acumulare( subarahnoidiană și chili) refluează direct în zonele adiacente ( rapid apar dureri de burtă și de gât).
Reguli de detoxifiere:
– nu se face detoxifierea sistemului limfatic dacă sunt blocate căile de drenaj, fiindcă corpul se va îneca în propriile toxine;
– nu se face niciodată detoxifiere limfatică rapidă, ci lentă și treptată în concordanță cu legile Naturii;
– se fac detoxifieri ciclice și ritmice în care alternează perioade intense de detoxifiere și perioade de pauză;
– detoxifierea limfatică se ajustează și adaptează permanent în funcție de reacțiile care apar în organism.

CURE DE DETOXIFIERE LIMFATICĂ

    – Postul alimentar: diverse cure (detoxifierea de metale grele tot prin post, semințe de in, tărâțe de grâu, ace de pin, coji de ouă, zeolit, alga clorella, Gunter, Gerson, Doru Laza, Gh. Jurj, V. Popa);
– Dieta macrobiotică vegetariană Oshawa (50% cereale integrale, 25% legume și vegetale autohtone, 5-10% supe, 5% condimente);
– Dieta cu fructe alcaline (struguri și pepeni, fructe cu bobițe: cireșe, vișine, coacăze, afine, mure, zmeură), dar și alte fructe semiacide sau acide (suc de lămâie) care fac drenaj limfatic, dar și celular. Nu se face drenaj cu suc de legume (morcov, sfeclă roșie și varză) care nu realizează
drenaj profund limfatic, ci doar intestinal;
– Deparazitarea (după dr. Hulda Clark, apa și alimentația defectuoasă ce provoacă acidoza constituIe mediu proprice de dezvoltare a diverșilor paraziți responsabili de majoritatea bolilor: boli de piele și astm-viermi cilindrici: oxiuri și limbrici, acnee rozacee-leishmanioză, diabet-trematodul pancreatic al bovinelor-eurytrema, migrene-nematodul strongyloides, cancerul-viermele plat fasciolopsis buskii, infarctul sau bolile psihice sunt provocate tot de paraziți) (deparazitare cu tinctură sau tb de coajă de nucă neagră, pelin și cuișoare, usturoi, semințe crude de dovleac, Ag colloidal, propolis, etc.)
– Tratamentele naturale cu produse fitoterapeutice (tincturi sau infuzii din plante medicinale):
fructe și frunze de cârmâz, mac canadian, semințe de schinduf, ardeiul iute, scoarța de stejar, pătlagina mare, turița, trifoiul roșu, rizomul de stânjenel, rădăcină de dragavei. Uleiri esențiale de: oregano, iasomie, cuișoare. Florile galbene ale arborilor și arbuștilor care înfloresc primăvara: forsythia, iasomia, salcâm, soc, măslin sălbatic. Sărurile Schussler cu sulf au efect drenor limfatic important.

1. CURA DE DETOXIFIERE CU GEMOTERAPICE

  – Ca produse gemoterapice de detoxifiere limfatică menționămextractul din muguri de scoruș, castan domestic și sălbatic și extractul de nuc sauPolygemma 6 care conține castan domestic și sălbatic, extractul de mlădițe de lemn câinesc și frasin, muguri de măslin, seva de mesteacăn cu acțiune foarte importantă în curele de detoxifiere de primăvară(este practic cea mai importantă și e recomandat a se începe cu ea).
– Cura de detoxifiere cu produse homeopate care conțin săruri de sulf (de ex. Sarea Schusller-Calcarea sulphurica D6 sau D12);
– Hidroterapia, sauna, cataplasmele cu ulei de ricin, exercițiile respirație profundă și mișcarea.

Detoxifierea cu Extract din sevă de Mesteacăn
BETULA LINFA MG=D1

Organotropism: aparat osteo-articular; sistem endocrin; aparat urinar; piele.Seva de mesteacăn conține: betulina cu proprietăti diuretice si depurative; glucoză si fructoză (care ii conferă un gust usor dulce, foarte agreabil); aminoacizi; derivați terpenici; vitamina C; doi heterozizi – betulozid şi monotropi-dozid care, prin hidroliză enzimatică, eli-berează salicilatul de metil cu proprietăţi antiinflamatoare; o serie de minerale valoroase: Ca, P, Mg, mangan, Zn, Na și Fe.

ACȚIUNE

* Stimulează cea mai mare parte a organelor si metabolismelor acestora.
* Are proprietăţi diuretice şi depurative, putând elimina acidul uric, ureea și alţi cataboliţi.
* Reduce nivelul colesterolului.
* Are efecte benefice în celulită (dizolvă nodulii de ţesut fibros şi conjunctiv), redând elasticitatea pielii.
* Este recomandat și în obezitate singur sau în asociere cu Extractul din muguri de Fag- Fagus silvatica MG=D1.

2. DETOXIFIEREA RENALĂ

  2. Detoxifierea aparatului urinar: rinichii sunt organe principale de eliminare a rezidu-rilor acide metabolice realizând așa numitul drenaj ”gravitațional” cu consum minim de energie. Deși nu s-a făcut o descriere scolastică anatomică între sistemul limfatic și rinichi (multe vase limfatice nu pot fi vizibile nici pe cadavru, nici pe omul viu deoarece sunt extrem de mici și nu au pereți proprii, continuându-se direct cu spațiul interstițial), totuși în practică ea există și este foarte importantă, cantități mari de metaboliți toxici fiind drenați din sistemul limfatic, mai précis din cisterna chili aflată pe peretele anterior al aortei abdominale, în rinichi. De aceea, când rinichii nu mai funcționează bine, tot corpul se dezechilibrează, pe bună dreptate, rinichii fiind considerați de chinezi ca ”purtătorii forței vitale sau a energiei vitale” sau ”stăpânii apelor”, pe când medi-cina actuală, studiind corpul pe bucăți și prea în detaliu, a pierdut de mult vederea de ansambu asupra funcționării corpului omenesc, încât nu mai înțelegi nimic din ceea ce-nseamnă sănătate sau boală. Deci, rinichii reprezintă elementul fundamental în buna funcționare a organismului, atât în menținerea echilibrului acestuia, cât și a dezechilibrului, dezechilibru ce începe chiar din copilărie cu folosirea excesivă a scutecelor tip pampers și alimentația diversificată bogată în proteine (ouă, lapte, carne) până într-un an și care continuă la adult.
Apariția erupțiilor cutanate indică o proastă funcționare a rinichilor, pielea care e considerată al treilea rinichi sau al treilea organ de filtrare după sistemul limfatic și rinichi, preluând o parte din această funcție de drenare a toxinelor. De asemenea, putem observa și indirect buna funcționalitate a rinichiului, privind proiecția acestora în diferitele regiuni ale corpului: pleoape( pleoape umflate sau cearcăne indică o proastă filtrare renală) sau a meridianului rinichi proiectat în mijlocul tălpii, regiunea internă a labei piciorului și coapsei( umflarea picioarelor, îndeosebi a gleznelor indică o stagnare de acidoză, iar multe din problemele de filtrare a rinichilor se repercută la plămâni care încearcă să supleeze o parte din funcția rinichilor prin așa zisele răceli și transpirații ale jumătății superioare a corpului, mai frecvente la copii. Un fapt demn de reținut este și acela că energia rinichilor dă energie plămânilor și vocii unei personae, astfel, cu cât un rinichi e mai sănătos și puternic, cu atât plămânii și vocea sunt mai puternice, și implicit întreg organismul, iar energia vitală e mai bună și viața mai lungă. Fiind considerați și filtrul de apă, vedem cât de important este rolul apei și a consumării ei regulate( nici prea puțină, dar nici în exces deoarece biciuiește exagerat rinichii)( să nu uităm să consumăm regulat pe lângă apă și sucuri de fructe cu pH alcalin). Și nu în ultimul rând, o proastă funcționare renală, implică și o dereglare suprarenală și cardiacă manifestată prin tulburări cardiace de tip stress( palpitații, tahicardie, extrasistolie, fibrilație, HTA, ateroame și depuneri calcice pe artere, etc.)

CURA DE DETOXIFIERE RENALĂ

postul alimentar;
– dieta cu fructe astringente (lămâi, portocale, struguri) sau fructe de sezon: cireșe, vișine, pepeni, etc.; (monofruct);
– produse fitoterapeutice: infuzii, decocturi sau tincturi: rădăcină de pir, mătase de porumb, urzici, semințe de coriandru, frunze de păpădie, frunze și rădăcini de pătrunjel, semințe de țelină, coada calului, ceai de Java (Ortosiphon-Plankextract);
– preparate gemoterapice: cel mai important și mai blând drenaj al rinichilor, dar și al sistemului limfatic și pielii în același timp îl realizăm cu extractul de sevă de mesteacăn la care putem asocia extractul din muguri de frasin cu efect uricozuric (are și efect de drenare articulară, regăsindu-l în Polygemma 14 articulații alături de seva de mesteacăn, jneapăn și scoarță de salcie). Într-o formulă complexă extractul de sevă de mesteacăn îl regăsim în Polygemma 12 rinichi alături de extractul fitoterapic din frunze de mesteacăn care pe lângă efectul depurativ diuretic, antiinflamator și antiseptic, are și acțiune regeneratoare prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vit. C și săruri minerale de Ca, fosfor, Mg, Zn, Na și Fe. Extractele din afin, merișor și iarbă neagră au o puternică acțiune antiseptică urinară, antiinflamatoare, antibacteriană, dar și antisenescentă pe aparatul urinar prin acțiunea arbutaminei (se adm. ca atare sau în Polygemma  7 căi urinare care mai conține și extractul fitoterapeutic din frunze de mesteacăn argintiu cu acțiune diuretică și depurativă. Foarte bun este și Extractul de ienupăr cu efect drenor pe toate cele 3 căi: renal, articular și hepatic adm. în cure scurte de 1-2 luni și nu în afecțiuni acute deoarece poate provoca iritații și hemoragii pe mucoasele organelor respective.

3. DETOXIFIEREA TUBULUI DIGESTIV

   3. Detoxifierea tubului digestiv este prioritară, trebuind în paralel făcută cu cea a sistemului limfatic și rinichilor, fiind un proces complex și profund:
– alimentația naturală cu fructe și legume crude, mestecată încet, neprelucrate termic (focul denaturează și coagulează proteinele transformându-le în deșeuri toxice ptr. intestine și corp), consumul de probiotice dar pe perioade scurte (e mai bine să evităm consumul exagerat de lactate), clismele de toate felurile;
– detoxifierea ficatului cu suc de mere, sare amară și ulei de măsline(cura de detoxifiere hepatică dr. Slăvescu sau Andreas Moritz);
– detoxifierea colonului și combaterea constipației folosind infuzii din plante medicinale: scoarță de crușin, ulm, stejar alb, frunze de pătlagină mare, rădăcină de lemn dulce, dracilă, gențiană, ghimbir;
– gemoderivate: smochin, merișor de munte, afin, nuc și stejar.

4. DETOXIFIEREA SISTEMULUI ENDOCRIN

     4. Detoxifierea sistemului endocrin (suprarenale, tiroidă și paratiroide), îndeosebi a glandelor suprarenale supranumite ”glande de stress” care la oamenii moderni sunt deja epuizate (chiar și sugarii au glande suprarenale epuizate pentru că și mamele care îi alăptează le au epuizate); doar un ex.: după o stare conflictuală de 5 min, se eliberează neurotransmițătorul adrenalină în sânge care are nevoie de 5-6 ore ptr a fi neutralizat, iar mai mult stres declanșează o reacție continuă de tip ”simpatic”. Copiii noștrii sunt déjà a 4 a generație foarte stresată după ce a bunicilor noștrii -generația războiului, a părinților noștrii-generația comunistă, a noastră -generația revoluției și a copiilor noștrii- generația internetului și a telefoanelor mobile.
Deci ce să mai zicem? Este clar că fiecare generație e mai slăbită decât cealaltă! Suprarenalele slăbite sunt cauza fundamentală a proastei funcționări a rinichilor și tubului digestive, cu stagnare limfatică și apariția acidozei.
-refacerea funcției suprarenale prin odihnă și repaus;
produse fitoterapeutice: rădăcină de astragalus, lemn dulce, gingseng Siberian, pătrunjel(rădăcinile și frunzele), fructe de ienupăr, lucernă, algele Spirulina și Chlorella, etc.;

DETOXIFIEREA CU EXTRACTE GEMOTERAPICE

– ca gemoterapice folosim: de elecție, pe glanda suprarenală avem extractul de Coacăz negru cu efect diuretic, antiinflamator, depurativ și uricozuric prin stimularea 11 oxi cetosteroizi, extractul din muguri de stejar și mlădițe de Sequoia (activează axa hipofizo-corticosuprarenaliană și gonadică, în special axa masculină; avem și produsul cu ambele preparate înPolygemma 10 bărbațiextractul de arin negru(complementar cu coacăzul negru), extractul de porumbar (activează axa hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenaliană-cea mai lungă acțiune atât de reglare corticosuprarenaliană și genitohormonală și imunitară, cât și ca depurativ urogenital), extractul de mur și amenți de salcie au acțiuneestrogen like, iar mlădițele de zmeur și măr pădureț au acțiune ambivalentă pe aparatul genital feminin atât estrogen like cât și progesteron like, regăsindu-se și în Polygemma 20 premenstrual, extractul de viță de vie ca antiinflamator cronic și detoxifiant articular, dar și renal și corticosuprarenalian, spray-ul antialergic Alectra care conține coacăz negru și rădăcină de astragalus.

Polygemma 1 stomac (smochin și arin negru) și Polygemma 4 pentru sinusuriasigură nu doar drenaj digestiv (polygemma 1) sau sinusal (polygemma 4-carpen, alun și coacăz), ci și limfatic și suprarenalian;
– preparatul Adrenal (Secom) și Suprarenale(homeopat) în diluție mică pot susține funcția suprarenaliană, iar organotera-picele homeopate Tiroidea și Paratiroide în diluție mică (CH 5, 7 sau 9) sunt stimulatoare endocrine, pe când diluțiile mai mari (CH 30) au acțiune frenatoare pe glanda respectivă.
– în hipertiroidie putem folosi gemoderivatele din mlădițe de călin, sânger, păducel, tei, în gușa eutiroidiană folosim măceșul și sângerul, iar în hipotiroidie indicăm extractul din amenți de mesteacăn pufos, dar și mugurii de nuc.

5. ALTE CURE DE DETOXIFIERE DE PRIMĂVARĂ

     5. Pentru detoxifierea de primăvară și creșterea imunității generale mai putem folosi Polygemma imunitate care conține muguri de cătină, porumbar, mlădițe de măceș și extract de Echinacea purpurea herba (o putem folosi și în alte perioade de schimbare a anotimpurilor, adică la începutul toamnei), Polygemma astenie fizică și psihică, precum și extractul de orz verde, care pe lângă efectul antioxidant, imunostimulator și detoxfiant, aduce și un aport însemnat de oligoele-mente, proteine, enzime și vitamine, homeopat Kalium phosphoricum în diluție D6 sau D12.
6. Detoxifierea cutanată: extractul de nuc, cedru de Liban și platan sau Poly-gemma 13 piele realizează preponderant o detoxifiere cutanată, dar și la nivel limfatic și renal deoarece conține extract din muguri de platan și nuc cu acțiune predilectă ptr. piele, dar și sevă de mesteacăn ca drenor limfatic și renal.
Mai putem folosi și Polygemma 16 plămâni cu mare efect detoxifiant pulmonar de eliminarea cataboliților toxici prin căile respiratorii, dar și cu efect de refacere a elasticității parenchimatoase pulmonare prin conținutul de mlădițe de mur și alun cu efect antisclerotic pulmonar, iar castanul comestibil asigură o reechilibrare hidrică a organismului, dar are și efect antitusiv și decongestionant pulmonar.

Polygemma 8 de astenie fizică și psihică

Acțiune: are proprietăţi revitalizante, la nivel fizic şi psihic; creşte rezistenţa organismului în condiţii de stres; e activator metabolic la nivel hepatic cu efecte benefice în cazuri de dificultăţi de concentrare; e eficient  în perioade de suprasolicitare psihică (examene) sau stări de astenie mentală.

Conține:
1. extractul din muguri de Stejar cu proprietăţi revitalizante la nivel fizic şi psihic, corectează carenţa hormonală CSR, stimulând secreţia de hormoni de tip corticoid, drenor universal, detoxifiant intestinal.
2. extractul din mlădiţe de Rozmarin este activator metabolic, stimulează reactivitatea individului în condiţii de stres, efect hepatoregenerator, având şi acţiune euforizantă şi eutrofică, de stimulare a memoriei.
3. extractul gemoterapic din seminţe de mesteacăn:  tonic al sistemului nervos, recomandat în perioadele de suprasolicitare psihică sau în stările de astenie mentală.

4. extractul din rădăcină de Ginseng siberian este cunoscut pentru efectul adaptogen și de creştere a capacității naturale de echilibrare homeostatică a corpului, (ajutând la revenirea la normal a sistemelor fiziologice stresate), îmbunatește memoria, are actiune imunostimulatoare, efect antioxidant și rol de protectie împotriva radiațiilor.

 

5. Kali phosphoricum D6 sau D12

sau fosfatul acid de potasiu este sarea anorganică cea mai importantă din conţinutul celulei.
* K şi P sunt două elemente importante pentru funcţionarea normală a celulei
Localizare: în hematii, celulele nervoase, celulele cerebrale și celule musculare.
Carența lui determină: depresie, astenie, melancolie, pierderea memoriei, tulburări psihice(ipohondrie, iritabilitate, neurastenie), pareze musculare, palpitații, parestezii, aritmii.
Indicaţii clinice: epuizare, astenie, oboseală inte-lectuală, tulburări nervoase, astenie musculară, dureri ale coloanei vertebrale.

6. EXTRACTUL DE ORZ VERDE

Conține: vitamine (din grupul B, A, C, E, K), aminoacizi esen-țiali, minerale și oligoelemente (fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, cupru, molibden), enzime  (cea mai importantă fiind superoxid dismutază – SOD), proteine, celuloză, clorofilă.
Orzul verde este până în prezent cea mai bogată sursă de SOD, enzimă care intervine în inactivarea radicalilor liberi oxidril, care favorizează îmbătrânirea celulelor şi apariţia bolilor. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce tot mai puţin SOD. De asemenea, SOD poate deveni inactiv, dacă există o carenţă de minerale esenţiale, ca Zn, Cu, Mn (SOD există în forme cu Zn și Cu intracitoplasmatic- în cantităţi mari în hematii, ficat, rinichi, creier, cu Mn în matricea mitocondrială).

INDICAȚII

* Revitalizarea organismului
* Aport de proteine, vitamine, minerale, enzime
* Încetinirea proceselor de îmbătrânire
* Reglarea metabolismului
* Crește rezistenţa organismului la infecţii
* Protejează organismul de radiaţiile electromagnetice, radiațiile solare, UV, poluare.

 7. Extractul din muguri de Coacăz negru
“Cortizonul” natural

    Gemoterapia a evidenţiat valenţele lui terapeutice deosebite, determinând creşterea nivelului corticosteroizilor ce sunt activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii, deci are acţiune “cortison-like”, comportându-se ca un cortizon natural, fără a avea însă toxicitatea cortizonului.

    S-a constatat experimental că:
activează şi stimulează 11–oxi-steroizii; inhibă catenele enzimatice care produc prostanoizi, inhibând astfel procesele inflamatorii; creşte albuminele şi reduce hiper-alfa-2, beta şi gama globulinele; acţionează asupra granulocitelor eozinofile, reducând eozinofilia; reduce valorile VSH; creşte rezistenţa la frig a subiecţilor friguroşi; activează catabolismul ureei, al acidului uric şi colesterolului, acţionând şi ca drenor general.

ACȚIUNE

Efectul antiinflamator al coacăzului e demonstrat prin Testul edemului indus cu carrageen care este un tip de test clasic în studiul produselor AINS ce poate fi utilizat cu succes în evaluări ale acţiunii antiinflamatoare a extractelor vegetale.
Gemoterapicul produce o inhibiţie de 70-90% la doze cuprinse între 50-250mg/kg. Administrarea intraperitoneală de indometacin-considerat unul dintre AINS cu puternică acţiune antiinflamatoare – nu produce inhibiţie mai mare de 70 % la nivelul procesului inflamator.

     Efectul antiinflamator este atribuit conţinutului ridicat de compuşi flavonici şi derivaţi polifenolici (picnogenol, proantocianidine).

     De asemenea, s-a dovedit că extractul din muguri de Coacăz negru: previne sinteza şi eliberarea de histamină, compuşii flavonici potenţează acţiunea vitaminei C (care se găseşte în cant. mare în mugurii de Coacăz negru: 107mg/g), împiedică scăderea nivelului adrenalinei, are acţiune antioxidantă puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest