Consultatii

Cabinetele noastre (atat cel din Craiova cat si cel din Filiasi) va ofera:
1.  consultatii oftalmologice complete pe aparatura performanta computerizata;
2.  consultatii homeopate si tratamente integrative individualizate pentru orice tip de afectiune.

Cauze frecvente de adresabilitate oftalmologica

Viciile de refractie sunt afectiuni ale ochiului caracterizate printr-o modificare a dioptrului ocular, adica a puterii de refractie a ochiului si care se manifesta prin scaderea vederii corectabila prin dioptrii.
In titlurile de mai jos sunt explicate aceste afectiuni ale ochiului.

Miopia este caracterizata prin vedere scazuta la distanta si/sau la aproape, in functie de gradul miopiei si consta in focalizarea razelor luminoase si formarea imaginii in fata retinei. Cauzele sunt: a. fie un ochi ” prea lung, cu axul anteroposterior prea mare”, b. fie o cornee cu raza de curbura prea mica. Se corecteaza cu lentila divergenta sau concava care focalizeaza razele luminoase mai in spate, adica pe retina. Miopiile mari de peste 8 dioptrii se pot asocia si cu leziuni organice retiniene care frecvent nu pot fi corectabile prin lentila de ochelari, lentila de contact sau operatie.

Hipermetropia este viciul de refractie caracterizat prin vedere scazuta de aproape si/sau la distanta (hipermetropii mari) in care razele luminoase se focalizeaza in spatele retinei, fie datorita unui ax antero-posterior al ochiului prea mic, fie o cornee plana cu raza de curbura prea mare. Se corecteaza cu lentile convergente (convexe) care focalizeaza razele mai in fata, respectiv pe retina.

Astigmatismul este viciul de refractie in care corneea are raze de curbura si puteri dioptrice diferite pe fiecare ax: fie are un singur ax sau ambele pe – astigmatism miopic), fie axul sau acele sunt pe + astigamtism hipermetropic), fie unul este pe + si celalalt pe –astigamtism mixt). Corectia astigmatismului se face cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice, convexe sau concave sau mixte.

Presbiopia este un proces „fiziologic” de imbatranire a cristalinului si a puterii lui de acomodatie, si implicit a scaderii treptate a vederii de aproape dupa varsta de 40-45 de ani. Corectarea se face cu lentile convexe pentru lucrul de aproape sau cei care au defect si la distanta, fie se recomanda doua perechi de ochelari, fie un singur ochelar cu lentile bifocale sau progresive, dioptria crescand treptat la 2-3 ani cu aprox. +0,5 dioptrii pana spre varsta de 60-65 de ani cand se stabilizeaza sau apare cataracta. Pentru cei ce nu doresc sa poarte ochelari se mai pot prescrie lentile de contact progresive care asigura o vedere buna atat la distanta, cat si de aproape sau operatie corectoare.

Spasmul acomodativ este o contractie exagerata a muschiului ciliar al ochiului care se produce o modificare a curburii cristalinului ce se manifesta printr-o “falsa miopie” cu vedere buna la aproape si scazuta la distanta. De multe ori, aceasta miopie se datoreaza unui deficit de Ca al muschiului ciliar, putand fi corectat prin administrare de Ca homeopat care se asimileaza mult mai rapid decat cel alopat (calcarea phosphorica).

Astenopia acomodativa este o alta afectiune oculara caracterizata prin: incetosarea pasagera a vederii dupa un anumit timp de lectura, oboseala dupa citit sau lucru la calculator care dispare dupa o pauza de cateva minute, dureri oculare sau de cap in a doua parte a zilei, ameteala, vertij sau vedere dubla cand citeste sau sta mai mult la calculator, lacrimare, mancarime sau senzatia de uscaciune oculara. Spre deosebire de presbiopie, poate apare la orice varsta datorita stilului de viata modern caracterizat prin sedentarism si activitati preponderent intelectuale prelungit: citit, calculator, TV, astfel ca sindromul de „oboseala vizuala la calculator” a devenit un fapt de luat in seama pentru ochi, si solicita in mod special capacitatea de acomodare a cristalinului si a contractibilitatii muschiului ciliar. Tratamentul este individualizat pentru fiecare in parte cu lentile corectoare care asigura confort vizual, dar si echilibrarea sistemului musculo-ocular, reducerea timpului petrecut in fata calculatorului sau fractionarea acestuia la o ora, cu 10-15 minute pauza, corectarea posturo-vertebrala, distanta optima de citit de 40-60 de cm, iluminare suficienta.

Conjunctivita este o afectiune frecventa oculara ce consta in inflamarea mucoasei conjunctivale acuta sau cronica, determinand discomfort ocular: roseata oculara, mancarime, usturime, lacrimare, vedere incetosata, fotofobie sau senzatia de corp strain. Pot ficatarale, infectioase, alergice, cele catarale fiind produse de agenti toxico-chimici sau mecanici, cele infectioase de virusi, bacterii, ciuperci sau chlamidii, iar cele alergice de contactul cu un alergen ce declanseaza o reactie inflamatorie locala celulara sau sistemica cu producerea de anticorpi.
Tratamentul este diferit in functie de patologie, cele catarale disparand de la sine sau prin indepartarea agentului cauzal. Pentru cele infectioase se instituie tratament antimicrobian, in functie de agentul microbian incriminat si de antibiograma sau fungigrama. Pentru conjunctivitele virale sa face tratament local si/sau general cu antivirale, antiseptice si antiinflamatorii, iar pentru cele alergice se instituie tratament local si/sau general cu antiinflamatoare si antialergice. De retinut tratamentul homeopatcare poate rezolva pe cale generala orice tip de conjunctivita, in conceptia homeopata holistica, conjunctivita fiind considerata ca si febra un proces de externalizare a vindecarii unei afectiuni interne (conform legilor lui Hering), iar administrarea colirurilor locale poate produce adesea supresie si mascarea acestor afectiuni interne.

Glacucomul este cauzat de o tensiune intraoculara crescuta care in timp produce alterarea nervului optic si aparitia glaucomului, dar poate apare si atunci cand tensiunea intraoculara este normala (glaucom normotensiv sau cu tensiune joasa).
Caracteristici:
1. poate sa fie ereditar, aparand la mai multi membrii in cadrul aceleiasi familii;
2. adesea evolueaza asimptomatic, o persoana putand avea glaucom, chiar avansat (forma cronica sau glaucomul cu unghi deschis) fara sa stie sau poate avea doar durere oculara;
3. patologia cardiovasculara si diabetica pot favoriza aparitia glaucomului.
La formele acute simptomele sunt evidente si pregnante, necesitand urgent tratament cu laser (iridotomie) sau chirurgical (iridectomie)care vindeca glaucomul. Formele incipiente de glaucom cronicraspund bine la tratamentul medicamentos antiglaucomatos, iar cele care nu raspund la acest tip de tratament se practica tratament cu laser (trabeculoplastie protejata) sau
chirurgical (trabeculectomie sau canaliculoplastie).

Cataracta consta in opacifierea cristalinului care impiedica trecerea fasciculului luminos catre retina la nivelul maculei unde se formeaza imaginea.
Cauzele sunt multiple:
1. congenitala (precoce de la nastere sau tardiva dupa 18 ani);
2. senile (varsta inaintata peste 60 de ani);
3. secundare (expunerea excesiva la lumina ultravioleta solara sau artificiala, diabetul zaharat, glaucomul, vicii de refractie mari( miopie sau astigmatism miopic forte), tratamentul cortizonic sau supresor excesiv, secundare unor afectiuni oculare, frecvent uveite. Istoricul familial este salutar, cu o predispozitie genetica de a dezvolta boala de 50%.
Tratamentul chirurgical este singura metoda de a inlatura cataracta, celelalte tratamente cu colire locale sau remedii homeopate intarzie avansarea densificarii si a opacitatii cristalineine. Tratamentul chirurgical consta in inlocuirea cristalinului opacifiat cu un alt cristalin polimeric numit implant intraocular prin tehnica de facoemulsificare si aspiratia cristalinului natural opacifiat si introducerea in locul acestuia a unui implant artificial, vederea fiind astfel redata imediat daca nu exista si alte obstacole in calea fascicului luminos (hemoragii vitreene sau retiniene, degenerescente maculare, dezlipire de retina sau atrofie de nerv optic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest