Alte Terapii Complementare

Sanatatea este o stare de fizic complet, mentala si bunastarea sociala,
si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii”
World Health Organization, 1948

Gemoterapia este o specialitate nou infiintata, Pol Henry fiind considerat “parintele” gemoterapiei moderne, fiind primul care a intuit si perceput, si apoi conceput o teorie a paralelismului existent intre evolutia padurii si evolutia materiei proteice la om. Astfel a aparut conceptul de gemoterapie ce actioneaza cu cantitati infime de substante chimice “ vii”, adica tesut embrionar din mugure de planta numit si tesut meristematic (mugure, mladita, boboc, seva, samanta, radicele, etc.) care nu vor produce reactii adverse sau efecte secundare, ci doar vor reechilibra sistemele energetice ale organismului cu care interactioneaza prin intermediul unor receptori specifici si prin mecanisme capabile sa activeze enzimele blocate si sa refaca echilibrul biochimic si celular care genereaza vindecarea.

Produse GUNA – Italia

In terapia durerii pentru dureri in zona gâtului, cefalee occipitala, nevralgie Arnold folosim MD-NECK ce continecolagen+siliciu+NaCl. Pentru dureri si blocaje la nivelul articulatiei umarului folosim MD-SHOULDER (colagen+iris+NaCl). In afectiunile coloanei toracale se face MD-THORACIC (colagen+cimicifuga+NaCl). In afectiunile coloanei lombare folosim MD-lumbar (colagen+hamamelis+NaCl). In afectiuni lombosciatice folosim MD-LUMBAR si MD-ISCHIAL (colagen+rhododrendron+NaCl) injectat la 2-4 mm adâncime paravertebral si la nivelul articulatiei sacroiliaca. MD-HIP (colagen+fosfat de calciu+NaCl) se foloseste in osteoartrita si artrita reumatoida a articulatiei soldului) asociate cu MD-neural si MD-muscle. MD-POLY (colagen+drosera+NaCl) folosit in artrita reumatoida sau poliartrita articulatiilor mici ale mâinilor si picioarelor, sdr. costosternal, lupus eritematos, tumori osoase. In poliartrita reumatoida il asociem cu MD-SMALL JOINTS (colagen+viola+NaCl). MD-KNEE (colagen+arnica+NaCl) este folosit in artrozele genunchiului, in artrosinovita acuta sau cronica sau determinata de boli autoimune localizate la niv. genunchiului, leziuni ale meniscului, recuperare dupa chirurgia genunchiului, singur sau asociat cu MD-poly, Md-neural sau MD-muscle.

 O3 (ozonul pur are culoare albastru deschis, are 3 atomi de O, fiind cel mai puternic antioxidant. Este instabil si toxic in cantitate mare, dar in doze mici (low-dose-ozone) are efect terapeutic-hormeza (efect homeopat): concept care explica efectul benefic al expunerii la concentratii reduse la un agent care e toxic in doze mari (conceptul de imbatranire sanatoasa).
In natura, O3 este prezent la malul marii (valurile marii produc O3), in timpul descarcarilor electrice si razele UV produc O3. In lichidele biologice (in vivo) se dizolva rapid si nu ramane in forma gazoasa, reactionand cu antioxidantii din fluidele biologice (proteine cu grupari sulfidril, carbohidrati, acizi grasi nesaturati: acid ascorbic, acid uric, glicoproteine, albumine), rezultand ROS si LOPs (specii reactive de oxigen ce sunt citotoxice si au o durata scurta, fiind rapid neutralizate de antioxidanti, dar actioneaza ca mesageri ce semnaleaza celulele sa activeze anumite cai metabolice. Acesti mesageri secundari care au viata scurta, sunt rapid neutralizati de antioxidanti si protejeaza celulele de un exces de radicali liberi. Deci in vivo, efectul O3 are loc prin acesti ROS care activeaza anumite cai metabolice si de peroxizii de O (H2O2) cu efect imunostimulator (THF alfa, interferon beta si gama si interleukine 1,2,4,6,8,10). Ozonul medical este o mixtura intre O2 pur (95-99,95%) si O3 pur (in procent de 0,05-5%).
Administrarea vitaminei C sau E ca antioxidant estompeaza actiunea O3 si de aceea nu se administreaza in aceeasi sedinta si O3 si vitamina C.

Ca mecanism de actiune: O3 produce un stres oxidativ controlat si moderat, productia de ROS (specii reactive)determinand celulele normale sa produca mai multe enzime antioxidante si sa-si creasca capacitatea oxidativa ca mecanism de aparare celulara, fiind astfel protejate de excesul de radicali liberi responsabili de imbatranire si boala. Bacteriile, virusii, fungii si celulele canceroase nu au enzime antioxidante si sistem antioxidant, fiind vulnerabile la actiunea O3 prin oxidarea fosfolipidelor si lipoproteinelor din invelis, si implicit sunt distruse (efect de lipoperoxidare), O3, fiind un agent antioxidant puternic distruge scutul protectiei virale,adica invelisul proteic/lipidic (glicoproteic), iar virionii, lipsiti de invelisul cu proeminente plepomerice distruse de O3 nu pot supravietui si nici reproduce, fiind eliminati. Nici bacteriile nu au sisteme antioxidante si O3 distrug de asemenea fosfolipidele si proteinele invelisului, distrugand bacteria. De asemenea, O3 stimuleaza leucocitele si citochinele responsabile de inflamatie. O3 ca oxidant puternic determina producerea peroxizilor cu capacitate oxidativa(H2O2) ce strabat membrana celulara si activeaza factorul nuclear citoplasmatic de reglare a expresiei genetice si de transcriere a ARN-ului citokinelor: interleukine, TNF alfa si interferon beta si gama (la fel si in infectiile cronice).

Alte efecte ale ROS (speciilor reactive): activeaza leucocitele, pe plachete: producerea de eritrocite superpotente: elastice si deformabile si eliberare de factori de crestere, pe endoteliu:cresterea eliberarii de NO (si LOPs), pe maduva: eliberare de celule stem, stimuleaza producerea de enzime antioxidante si a proteinelor de stres oxidativ. O3 in doze miciadministrat in inj. s.c, i.m, i.a, i.discal, dar si GAET sau insuflatiile i.r) in sdr. durerii din: 1. procesele inflamatorii cronice din: PR, afectiuni inflamatorii ale articulatiilor si fibromialgie, dar si in: 2. stadiile acute ale herniilor de disc lombare; 3. in boala inflamatorie vasculara, in special angiopatia diabetica. In sdr. durerii cronice, O3 are efect de: reglare a hipoxiei, reglarea NO si cresterea capacitatii celulare antioxidante, intervenind astfel in ciclul inflamatiei, prevenind amplificarea acestuia prin mecanismele de mai sus, dar si prin indepartarea excesului de radicali superoxid (OH) cu efect degenerativ.

Ca mecanism fiziopatologic, FP low-dose-ozone:
1. efect antialgic (activarea metabolismului celular, normalizarea potentialului transmembranar, reglarea fluidului din tesuturile inflamate si remisia rapida a edemului);
2. efect antiinflamator (reglarea antioxidantilor intracelulari ca G6PDH, GSH-Px, GHX-reductaza, SOD si acidul nitric NO, reducerea radicalilor toxici (OH), efect protector in disfunctiile endoteliale);
3. antiedematos; 4. antioxidant (regularizarea sistemului redox al organismului, prin producerea unui stres oxidativ celular moderat), imbunatateste oxigenarea tisulara (actiune hemoreologica, vasodilatatoare, stimularea angiogenezei prin stimularea factorilor de crestere, actiune directa pe eritrocit), miorelaxant (scade concentratia Ca intracelular si la niv. jonctiunii neuromusculare cu scaderea eliberarii de acetilcolina).

Terapia Florala Bach

   Remediile florale Bach reprezinta un domeniu terapeutic aparte al medicinii complementare, ele actionand ca tratament de sine statator pentru restabilirea echilibrului interior, caci tot ceea ce exista in Natura are un corespondent in fiinta umana, dr. Bach, cu sensibilitatea si intuitia sa, fiind primul care a reusit sa identifice legatura dintre sufletul unei flori si sufletul omenesc.

 

 

      Astfel, o floare de cicoare, ne bucura privirea prin albastrul si siceritatea ei, insa preparata si administrata ca remediu Bach ne invata despre generozitate si iubire sincera, ne invata sa ne urmam chemarea sufleteasca de a-i ajuta pe ceilalti, fara sa cerem nimic in schimb. Iar o floare de gentiana ne invata cum sa transformam dezamagirea si tristetea unui esec in speranta, si tot asa.
      Remediile florale Bach ne sustin in schimbarea si modificarea imperfectiunilor personalitatii noastre a fiecaruia (caci nimeni nu e perfect), pentru a ne putea bucura deplin de viata si ne ajuta sa urcam trepte ale evolutiei sufletesti pentru a ne putea manifesta la un nivel spiritual superior.
      Remediile Bach, in numar de 38, actioneaza asadar asupra personalitatii noastre, eliberandu-ne de masti si tipare comportamentale gresite, astfel incat mintea si inima sa fie in perfecta armonie, ele realizand a adevarata alchimie psiho-emotionala: ura se transforma in iubire si iertare, timiditatea in curaj, critica in toleranta, si tot ce e nonvirtute, devine virtute pentru totdeauna.

Ce reprezinta terapia durerii?
Terapia durerii (prescurtat TRP) este un procedeu modern, conservator, non-chirurgical, de tratament al durerii cu origine la nivelul coloanei vertebrale.
Prin aceasta procedura, medicatia este administrata In imediata apropiere a radacinilor nervoase si determina reducerea proceselor inflamatorii si congestiei periradiculare datorate herniilor de disc, modificarilor postoperatorii precum si modificarilor degenerative disco-vertebrale.
O cauza frecventa (si de foarte multe ori ignorata) de durere la nivelul coloanei vertebrale o constituie blocarea si inflamarea articulatiilor fatetare intervertebrale sau a articulatiilor sacro-iliace. Si in aceste cazuri se recurge la aceeasi procedura descrisa mai sus.

Cum se efectueaza TRP?
Efectuarea terapiei este cat se poate de simpla si lipsita de durere.
In acest tip de tratament se utilizeaza un ac subtire, ghidat si pozitionat sub control computer tomografic In vecinatatea nervului (nu este posibila o afectare directa a nervului). Dupa pozitionarea precisa a acului, se administreaza un anestezic si un preparat pe baza de preparat de Colagen, Ozon sau homeopat. In timpul acestui procedeu nu apar dureri intense.

De cate ori se poate repeta procedura?
Se pot efectua pana la 6 (sase) proceduri In aceeasi regiune, initial la un interval de timp de o saptamana, ulterior la intervale mai mari, In functie de evolutia durerii.

Care sunt rezultatele?
In conditii normale, o ameliorare neta a durerii poate sa apara abia dupa 2-4 proceduri. Aceasta se datoreaza faptului ca tratamentul este si unul antiinflamator, nu doar analgezic.

85-87% dintre pacienti au un raspuns favorabil (disparitia simptomatologiei) dupa acest tratament. Efectul tratamentului este de durata. La 2 ani dupa tratament s-a aratat ca 68% dintre pacienti nu mai prezinta dureri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest