Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Articole / Protejarea ochilor în sezonul cald

Protejarea ochilor în sezonul cald

autor ♦ Dr. Rocsana Ghenoiu

eye1

     Sezonul cald este o perioadă a anului în care ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, deci ne expunem luminii soarelui. Este important să purtăm ochelari de soare de calitate sau cu lentile fotocrome sau antireflexive pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete care sunt nocive pentru ochi, în funcție de intensitatea și durata de expunere, putând determina afecţiuni oculare grave.

1. Corneea este cea mai expusă, fiind prima care poate fi afectată de razele ultraviolete, putând da keratită (când e afectată doar cornea) sau keratoconjunctivă (sunt afectate ambele: și conjunctiva și cornea) care, de fapt este o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare. Se manifestă prin: durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie, necesitând îngrijiri și tratamente speciale cu coliruri antiseptice și decongestionante (gen Afomil decongestionant ce conține fenicul, mușețel și gălbenele și Afomil revigorant ce conține euphrasia și hamamelis) sau antiinflamatoare gen Pranoflog sau flumetol, dar și general cu produse gemoderivate antiinflamatoare: viță de vie domestică și sălbatică, extract din muguri și scoarță de salcie (au conținut bogat în salicilină) și extract din muguri și scoarță de mesteacăn (cu conținut bogat de betulină care eliberează salicilatul de metil puternic analgezic și antiinflamator) sau remedii homeopate cu acțiune locală oculară: euphrasia, apis, rhus toxicodrendron. Dacă apare infecția (keratoconjunctivita infecțioasă) suplimentăm trat. local cu cel general cu extracte gemoderivate de nuc, ulm sau laur ghimpos și trat. homeopat cu kali bicromicum, mercurius sau hepar sulphur.

2. Conjunctiva mai poate dezvolta și afecţiuni degenerative ca pinguecula și pterigionul care sunt provocate de temperaturile extreme şi expunerea îndelungată la soare (trat. cu buxus și extract de viță de vie sălbatică sau thuja).

3. Cristalinul, lentila ochiului, este specific afectată de razele ultraviolete după expunerea îndelungată și fără protecţie, ducând la apariţia cataractei, mult mai precoce și frecventă în ţările cu mult soare (putem preveni sau încetini dezvoltarea cataractei folosind extractele din scoarță și sevă de salcie și extractul de muguri de frasin, precum și remediile homeopate tip calcarea: fluorica, carbonica, silicată, etc. Colirurile iodate gen. Rubjovit sau Quinax au efect salutar). Alte afectări provocate de razele ultraviolete în exces sunt

4. retinopatiile solare sau chiar arsurile maculare ce sunt afecţiuni grave ce dau scădere de vedere (Prevenția apariței acestora se face cu ochelarii protectori antiUV, a optifortului și a extractelor de afin și coacăz cu conținut bogat în zeaxantină, luteină și resveratrol).

     Atenție! 5.conjunctivita de piscină (conjunctivită foliculară acută-foliculii sunt formațiuni hiperplazice limfoide) care e mai frecventă la copiii şi tinerii ce frecventează ştrandurile şi piscinele în sezonul cald, aceasta fiind de două tipuri: conjunctivita iritativă datorită clorinării în exces a apei (concentraţii de peste 5mg/l de apă) care apare imediat și conjunctivita infecţioasă (produsă de adenovirusuri sau Chlamydia), datorată clorinării insuficienţe a apei din piscine care apare la 7-10 zile de la contactul infectant cu apa din bazin şi se manifestă prin umflarea pleoapelor (edem palpebral), hiperemie conjunctivală (ochi roşii), secreţii conjunctivale apoase, senzaţie de „nisip în ochi”, mâncărime, uşoară fotofobie (sensibilitate la lumină), mărirea unuia sau mai multor ganglioni din zona gâtului. În unele cazuri, poate fi afectată şi corneea, producându-se keratoconjunctivită cu scăderea acuităţiii vizuale, iar tratamentul se reduce la terapie simptomatică cu: Afomil lubrifiant (pentru lubrifierea corneei), antiinflamatorii locale și generale, dezinfectante oculare.  Conjunctivită cu Chlamydia se aseamănă foarte mult ca simptomatologie cu cea dată de adenovirusuri, diagnosticul stabilindu-se atât pe baza tabloului clinic cât şi prin teste de laborator care evidențiază Chlamydozoonul oculogenitalae. Tratament local: coliruri antiseptice, antiinflamatoare și mucolitice ca mai sus și trat. homeopat general antisicotic: clematis( viță de vie sălbatică-dacă localizarea e în unghiul intern al ochiului, fotofobie şi lăcrimare intensă, sensibilitate mare în aer liber, încât ochiul e ţinut permanent închis), thuja (conjunctivita foliculară cronică pe un teren sicotic), pulsatilla (conjunctivită seroasă sau mucopurulentă cu secreții alb-gălbui la femei neurovegetative), rhus (prezenţa de foliculi translucizi, conjunctivite intens inflamate şi injectate, cu pleoape edemaţiate, acoperite de un mucus purulent şi lăcrimare arzătoare, dureri arzătoare, prurit), croton tiglium (senzaţia că ochiul e tras înapoi de un fir, inflamaţie intensă a ochiului şi prurit intens), ranunculus bulbosum, Na muriaticum, sepia. În conjunctivita foliculară cronică mai adm. calcarea carbonica, phosphorica sau calcarea iodată, sulfur iodat, iodum, kali iodat. Pentru prevenirea conjunctivitei de piscină se recomandă purtarea ochelarilor de înot şi spălarea ochilor cu apă rece, curată la ieşirea din bazin şi să evităm împrumutarea prosopului. Foarte importantă este şi igiena, spălarea frecventă a mâinilor şi evitarea frecării la ochi.

Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Te-ar putea interesa si...

Cât ne ajută exercițiile oculare?

Cât ne ajută exercițiile oculare?   Tensiunea acumulată într-o zi la nivelul ochiului, fie după ...

Un comentariu

 1. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a enjoyment account it.
  Glance complex to far delivered agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *